wijnnamen

De meeste mensen denken het te weten; er zijn twee soorten wijn: Rode wijn en Witte wijn en dan natuurlijk ook nog Rosé. Dat is helemaal waar, maar elke soort heeft nog zoveel meer te bieden. Hieronder tref je een opsomming en beschrijving van een aantal bekende wijnsoorten.  
Rode Bordeaux en van nature zoete wijnen 16-18°
Rode Bourgogne en Côtes du Rhône 14-16°
Rode kwaliteitswijn (Provence, Languedoc) 14-15°
Rode kwaliteitswijn, Loire, Jura en witte: Bourgognes, Bordeaux en Elzas 12-14°
Rosé wijnen 6-12°
Droge witte wijnen die jong gedronken worden, Rode Vin de Pays 10-14°
Champagne en likeurwijnen 6-9°
 
TIPS bij wijn:  
 
  • laat wijn 'rusten' na het verplaatsen of transporteren
  • jonge lichte wijnen drink je altijd voor oudere "zware" wijnen
  • Oudere wijnen hebben doorgaans een uitgesprokener smaak
  • Droge wijnen serveer je voor zoete wijnen
  • Drink "grote" wijnen liever niet bij de maaltijd
  • Bij bepaalde gerechten past geen wijn: azijn, kerry, scherpe zuren.
  • Bij Chinees eten past een stevige rode of een frisse witte wijn
  • De wijn die is verwerkt in het gerecht serveer je ook aan tafel
  • Bij een streek gerecht past het best een wijn uit die streek
  • Rode Bordeaux drink je voor een rode Bourgogne
  • witte Bourgogne drink je voor een witte Bordeaux
  • drink na wijn nooit bier ( bier na wijn geeft venijn )
  • gebruik een kurkentrekker met een "open" spiraal (bv een sommeliermes)
  • zet glazen nooit op hun kop in de kast ze kunnen muf gaan ruiken. (glas afbeelding).
  • wat voor soort kaas bij welke wijn
  • Maak uw wijnkeuze met behulp van het Meron waarderingssysteem
  • Is de wijn al op dronk ? oogstjaren van Wereldwijnen
 
 
   
 
Rode wijnen.

Kenmerken.

Waarbij te drinken.

Bordeaux. Dit is een krachtige fruitig iets naar vanille geurende wijn die meestal is samengesteld uit cabernet sauvignon, cabernet-franc en merlot. Hij is goed houdbaar en kan veelal lang rijpen. Jonge wijnen hebben veel tannine. Het is een wijn die eigenlijk bij vleesgerechten, zoals een entrecôte goed tot zijn recht komt. Maar je kan hem evenzogoed los drinken tijdens een gezellige avond of zo maar om te genieten.
Côtes du Rhône. Sommige zijn volle fruitige wijnen die jaren flesserust nodig hebben, maar de meeste kan je jong drinken en zijn zacht met een iets peperige smaak. De gebruikte druiven zijn meestal de grenache, cincault, mourvèdre en carignan. Bijvoorbeeld bij een chili con carne komt hij goed tot zijn recht en natuurlijk bij stoof-schotels en andere vleesgerechten. Hij is trouwens ook lekker bij kaas en stokbrood.
Bourgogne. Als ze jong zijn hebben ze een helder rode kleur en een fruitig en fris pittig aroma. Maar met de jaren gaat dit over in een aantrekkelijk kruidig bouquet. De pinot noir is de meest gebruikte druif in de Bourgogne. Deze wijn laat zich bij veel verschillende gerechten gelden en is door zijn fruitige smaak een allemansvriend. vooral bij rood vlees, maar zeker ook bij geroosterd gevogelte en pasta's is hij zeer aan te bevelen.
Cabernet sauvignon. Een wijn die over de hele wereld voorkomt en zich karakteriseert door zijn middeldiepe flonkerende paars-rode kleur. De geur is intens vol fruit en dit komt samen met de nodige tannine in de smaak tot uitdrukking. Kan doorgaans zeer goed ouderen. Heerlijk bij een biefstuk of een entrecôte, maar natuurlijk ook los te drinken tijdens een gezellig avondje met een stel vrienden. Lekker met een pizza, een stuk pittige kaas of bij een barbecue.
Chianti.  
 
De kleur is licht helder robijnrood. Hij heeft een zuiver fris fruitig aroma (niet te uitgesproken bij jonge wijn) en een iets droge en stevige afdronk. In de geur herken je soms een typische 'stalgeur'. Deze uit Toscane afkomstige wijn wordt gemaakt van de sangiovese en trebiano druif. Natuurlijk is dit een wijn die bij uitstek geschikt is om bij een pastaschotel met een heerlijke vleessaus te worden gedronken. Ook bij andere vleesgerechten en kazen kan hij verrassend uit de hoek komen.
Rioja.  
 
  • crianza,
  • reserva,
  • gran-reserva
Een wijn met een kruidig aroma met veel fruit en vanille. Afhankelijk van het aantal jaren fust- en flesrijping komt de wijn in een hogere klasse en wordt daardoor complexer en voller van smaak. Ook de kleur varieert dan van donker dieprood tot lichtbruin. Tot op hoge leeftijd vitaal. De wijn is perfect te combineren met rood en wit vlees, gevogelte en natuurlijk de bekende spaanse paëlla. Ook zullen verschillende kaassoorten goed samengaan.
Barolo. In de koele heuvels van Piemonte, groeien de nebbiolodruiven waar deze wijn van wordt gemaakt. Het is een granaatrode levendige en fruitige wijn met kracht. Een leuke omschrijving is, dat hij smaakt naar de geur van een pas geteerd scheepsdek. Door zijn stevige karakter kan je hem goed drinken bij gemarineerde rundvlees-gerechten of een stuk wildbraad. Wie hem zo wil drinken, moet er wel even voor gaan zitten, want het is een wijn die bijzondere aandacht verdient.
- klik hier voor een schat aan wijnwoorden -.
 
Witte wijnen. Kenmerken. Waarbij te drinken.
Bordeaux. De sauvignon-blanc en sémillon druif zijn verantwoordelijk voor deze droge wijn met een iets groenteachtig aroma waarin je iets ruikt van asperges. Meest fris en pittig. De sémillondruif met nobele rot is de basis voor de zoete Sauternes-wijnen. De droge soorten lenen zich bij uitstek als begeleiders van alle visgerechten en natuurlijk alles wat uit de zee komt. Op zijn Frans: Les Fruits de Mer et les Poissons. Of als aperitief. De zoete sauternes zijn perfecte dessertwijnen. Heerlijk bij een zoet nagerecht.
Pouilly-Fumè. Een typische sauvignonwijn uit de Loirestreek met de geur van muskus en hints van aalbessen, grape-fruit en soms ook vuursteen. Een mooie glas heldere frisse pittige wijn met een volle op je kaken tintelende afdronk. Lijkt soms veel op een sancerre. Het is een uitstekend aperitief gewoon lekker genieten tijdens een zonnige dag of een zwoele zomer avond. Als begeleider van oesters, mosselen of gepocheerde vis en natuurlijk asperges komt hij goed uit de fles.
Riesling. Een pure riesling komt uit de Elzas waar de druif als nobele wordt behandeld. De wijn heeft doorgaans een strogele kleur maar in zijn jeugd is hij nog duidelijk groen. Doorgaans heeft hij een intens bouquet van citroen en grapefruit en is fris, vol en zuiver. Het is een goede metgezel van zowel zoet- als zoutwatervis. Bijvoorbeeld gebakken tong, mosselen en oesters. Maar ook zeker met wit vlees en kip voelt hij zich een goede begeleider. Drink hem natuurlijk ook op het terras onder de kastanjeboom bij de ondergaande zon.
Tokay pinot gris. De Elzas is een van Frankrijks zonnigste en droogste gebieden. Dit komt zeker tot uiting in de tokay pinot gris, met zijn krachtige volle karakter. In de geur kom je impressies van honing, noten en ook iets rokerigs tegen. Het is een half droge naar zoet hangende wijn. Hij past het best bij vleesgerechten en zelfs bij wild komt hij goed tot zijn recht. Door de Elzasser wijnbouwers wordt hij als ideale begeleider van ganzeleverpastei beschouwd. Het is een wijn voor bijzondere gelegenheden met gewaardeerde vrienden.
Chardonnay. De witte wijn van deze druif geurt en smaakt vaak naar passiefruit, annanas, mango en andere tropische fruitsoorten. Hij is afhankelijk van zijn leeftijd licht-goud met boventonen van groen tot een diepe amberkleur. Zijn smaak is van fris beendroog tot mollig boterachtig en rokerig. Deze wijn is zeer geschikt als aperitief en is goed te combineren met vis in roomsaus, schaaldieren, kip en allerhande pastagerechten. Ook als begeleider van verschillende romige kazen aan te bevelen.
Sauvignon blanc. Deze wijnen hebben doorgaans een uitgesproken en krachtig fruitig aroma met in de geur en smaak kruisbessen, bosvruchten, olijven, citroenschil en soms vuursteen. Het is een frisse, droge, pittige wijn. Een echte dorstlesser in warme tijden. Hij komt goed tot zijn recht met mosselen, oesters en ander zeebanket. Heerlijk bij gepocheerde of gegrilde vis. Maar ook bij koude schotels en salades wil hij zich doen gelden.
Muscat. Overal verspreid over Frankrijk kom je ze tegen in kleine enclaves waar ze uiteenlopende wijnen opleveren. Uit de Roussillon komen de vins-doux -naturels. Uit de Rhônestreek komt de goudgele Muscat-de-Beaumes-de-Venise en uit de Elzas komt de wat drogere soort. De wijnen hebben doorgaans een zoete bloemrijke geur en smaak en een hoog (14%) alcoholgehalte. De muscatwijnen zijn typische desertwijnen en zijn de kroon op een zoet nagerecht. Je kunt hem natuurlijk ook drinken als aperitief.
Champagne. Een van de bekendste mousserende wijnen uit Frankrijk. Het is een typische feestwijn, die gecomponeerd wordt uit de chardonnay, pinot noir en pinot meunier druif. Het bereidingsproces dat beschermd is heet de 'Méthode Champenoise'. Een sprankelend bruisende wijn. Geniet hem bij kreeft, gegrild vlees, zwezerik of paddestoelgerechten. Voor mij is dit een gelegenheidswijn om bijvoorbeeld het nieuwe jaar in te gaan of te proosten op het prille geluk van een bruidspaar.