Als het 1001 babynamenboek niet langer volstaat

Hoe kies je de naam van je kind? Veel ouders bladeren in het 1001 babynamenboek. Of gaan de namen van geliefdefamilieleden nog eens na. Of die van favoriete schrijvers of acteurs.

In Zuidelijk Afrika is het echter traditie om een kind een naam met een weloverwogen betekenis te geven. En vaak is het ook een naam die van toepassing is op de situatie toen het kind werd geboren.

Steeds vaker krijgt de boreling niet een naam in een lokale taal, maar in het Engels. Het resultaat? Namen waar buitenstaanders en soms de Afrikanen zelf wel even van staan te kijken.

Zo wemelt het in de landen in Zuidelijk Afrika van de Lovemores, Trymores en Learnmores. Ook namen als Justice, Honour, Trust, Gift, Energy, Question en Knowledge doen het goed. En wat te denken van Wedding, Funeral, Everloving, Passion en Anywhere?

De namen mogen dan de nodige verbazing oproepen, het hoeft een succesvolle carrière niet in de weg te staan. Dat bewijzen de Zambiaanse atleet Jupiter, journalist Hatred (‘Haat’) Zenenga van de Zimbabwaanse krant The Herald en de bekende voetballer Have-a-Look Dube.

Hoewel de Afrikanen dus wel wat gewend zijn, verraden sommige namen een wel erg wrange voorgeschiedenis. Zo is er in Bulawayo een man die door het leven gaat met de naam Never Trust a Woman. De reden? Zijn vader had zo zijn twijfels of hij wel de biologische vader was.

bron: dag.nl