betekenis voornamen Er zijn 62 bezoekers online.

Bacteriën en virussen

 

E.coli bacteriŽn

E.coli is een relatief onbekende darmbacterie die via voedsel jaarlijks tussen de 625 en 1125 voedselinfecties* veroorzaakt. Ziekte door deze bacterie wordt soms de 'hamburgerziekte' genoemd. Oorzaken zijn onhygiŽnische productie-omstandigheden en producten van dierlijke herkomst, met name van rauw rundvlees. De risico's van E.coli kunnen worden beperkt door vlees goed gaar te maken. Ook het zorgvuldig en hygiŽnisch bereiden van rauw vlees voorkomt besmetting. Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met weinig weerstand. Zij moeten zeker geen (producten van) rauw vlees eten. De volledige naam van E.coli is Escherichia coli. Het is nog niet duidelijk of de bacterie zelf of de giftige stof die de bacterie produceert de boosdoener is. Wel is bekend dat de bacterie al bij lage aantallen ziekmakend is. Mensen worden vooral ziek van E.coli door het eten van rundvlees dat niet goed gaar is. De gevolgen van een besmetting met E.coli zijn darmontstekingen met bloederige diarree. Deze klachten ontstaan na drie tot maximaal twaalf dagen na besmetting. Mogelijke complicatie bij jonge kinderen en ouderen is een nierbeschadiging die soms dodelijk is. Kruisbesmetting E.coli kan door kruisbesmetting bovendien in andere levensmiddelen dan vlees terechtkomen. Ziek worden kan overigens ook door rechtstreeks contact met runderen, contact met mensen die besmet zijn met de bacterie en zwemmen in verontreinigd water. Het Voedingscentrum benadrukt dat hygiŽnemaatregelen bij de slacht, verwerking en distributie van vlees de bacterie verder kunnen terugdringen. * Bron: RIVM, Ons eten gemeten, 2004